Irsko letí na med od českých včel

Tullamore D.E.W. Honey byla uvedena na trh již na podzim loňského roku. Komunikační agentura Dago pro tuto novinku letos vytvořila samplingový stánek, který efektivně propaguje spojení českého medu a irské whisky.

Vedle emocí se soustřeďte i na pozitivní postoj

Vyvolávat v zákazníkovi emoce nestačí. Potřeba je budovat i jeho pozitivní postoj ke značce.

Představte si následující situaci: Navrhujete a prodáváte běžecké boty. Váš hlavní zákazník, běžec Martin, má už po čtyřicítce, miluje sport a běhat chodí pětkrát týdně. Nyní už zase trénuje na další půlmaraton a vy ho v té souvislosti můžete oslovit se svou nabídkou – novým párem skvělých běžeckých bot.

Vzhledem k tomu, že stejně jako ostatní žije Martin slovy Alfonse Cornelly v tzv. „infoxikované“ společnosti, tedy v prostředí přetékajícím informacemi, je stále těžší upoutat jeho pozornost. Mnoho značek kolem sebe vůbec nevnímá a přilákat ho dokáže jen to, co v něm vyvolá emoce.

Proto mají u Martina větší šanci ty boty, které v něm probudí představy pozitivních budoucích výsledků a zážitků a u nichž si řekne: „V nich konečně překonám svůj osobní rekord!“. V podstatě je nemůže koupit, aniž by tomu nějaká podobná emoce nepředcházela.

Bohužel si ale jako výrobce bot jen s emocemi nevystačíme. Jelikož jsou vzbuzovány smyslovými podněty, trvají jen několik sekund a velmi rychle se mění. Emoce jsou schopny pouze podnítit počáteční zájem a zajistit „jednorázové“ rozhodnutí, ale k dlouhodobému úspěchu nestačí.

Pro dostatečnou sílu i výdělek potřebuje každá značka věrné a vracející se zákazníky. Jak ukazují ekonomické analýzy, největší zisky nepřicházejí z „jednorázových“ nákupů, ale od zákazníků, kteří nakupují značku opakovaně. Cílem výrobce bot je tedy u Martina vybudovat zákaznickou loajalitu, nikoli ho jednorázově zlákat k nákupu.

Po nákupu prvního páru bot záleží na tom, jak se v nich bude Martin cítit. Pokud v nich, jeho tělo zažije pocit uspokojení a dojde k uvolnění dopaminu, „odměnový systém“ v mozku si to zapamatuje a bude se to snažit zopakovat. Přijde-li chvíle na nové boty, Martin si automaticky řekne: „Proč nekoupit i ten další pár od té samé značky?“ A pokud se nákup několikrát opakuje, stane se z něj zvyk a následně pozitivní postoj, který lze vyjádřit slovy: „Tahle značka běžeckých bot je prostě ‚moje‘!“ A to je základ oné kýžené zákaznické loajality – zdroje stabilních výnosů.

Vytváření pozitivního postoje vyžaduje čas a repetici. Z Martina se nikdy nestane milovník značky přes noc. Přesto však, jakmile se to podaří, je postoj pevně zafixován v neuronových synapsích, a bude velmi obtížné Martina přesvědčit, aby zvážil jinou značku.

Postoje představují vnitřní sklony, které způsobují, že má člověk ohledně dané osoby nebo myšlenky, tedy i značky, určité pocity. Postoje pomáhají k danému objektu udržovat vztah, čímž se stává, že zákazník některé značky preferuje více než jiné. Jedná se o hlubší spojení než jen na úrovni emocí. Je-li zákazníkův postoj k dané značce pozitivní, vrací se k ní po dlouhou dobu opakovaně.

Při budování pozitivního postoje ke značce jsou podle slov Luise Martinez Ribese, profesora ze španělské ESADE university, klíčové následující tři faktory:

1. Vytvářet řešení (tj. produkt nebo službu), která opravdu vylepšuje určitý aspekt zákazníkova života. Pokud zákazník shledá, že onen aspekt jeho života byl s pomocí tohoto značkového řešení vylepšen, zažije pocit uspokojení a v jeho těle dojde k uvolnění neuropřenašeče dopaminu, hormonu dobrých pocitů.

2. Navodit počáteční emoci, pro navození zájmu o danou značku, společně s asociací představy lepšího života s jejími produkty.

3. Tvořit zvyky, resp. opakované nákupy, které jsou výsledkem opakujících se pocitů uspokojení, kdy je pokaždé uvolněn dopamin, a to na základě splnění očekávaného příslibu. Naopak frustrace může být při tvorbě pozitivního postoje vůči určité značce velkou překážkou.

Pro značky jsou podstatné oba dva zmíněné faktory – jak emoce, tak pozitivní postoj. Nicméně emocionální vztah se zákazníky by nikdy neměl být finálním cílem marketingu. Vezmeme-li v potaz dva klíčové ekonomické indikátory, tedy hodnotu zákazníka za celý jeho život a cash flow, je moudřejší snažit se o budování dlouhodobějšího vztahu prostřednictvím pozitivního postoje ke značce.

Daniel Jesenský, DAGO, s.r.o.

Foto: Marketing&Media, duben 2019

OZVĚTE SE, POMŮŽEME I VÁM S PODPOROU PRODEJE A BUDOVÁNÍM ZNAČKY

Pin It on Pinterest

Share This